Travelport je postao prvi GDS koji nudi NDC sadržaj!

  • Agencija u Velikoj Britaniji izdala je prvu avio-kartu preko NDC-a
  • Započinjanje nove ere, Travelport ispunjava svoj NDC plan

Lengli, Velika Britanija, petak, 23. oktobar 2018.

Travelport (NISE: TVPT), vodeća platforma za prodaju turističkih usluga, postao je prvi svetski GDS koji je omogućio rezervacije letova kroz NDC (New Distribution Capability), novi tehnički standard IATA (International Air Transport Association).

Prva NDC transakcija obavljena je u britanskoj turističkoj agenciji Meon Vallei Travel, u petak, 19. oktobra. U pitanju je let od Londona do Milana, velikog evropskog prevoznika. Agencija je koristila najnoviju verziju Smartpoint-a. Nova funkcionalnost dozvoljava rezervaciju bilo koje usluge prevoznika bez dodatnih troškova. Ovo je prvi u nizu proizvoda koje Travelport razvija kao odgovor na promenu metoda distribucije sadržaja avio kompanija.

Od 2012. godine avio industrija se bavi razvojem NDC-a, sa ciljem proširivanja mogućnosti prilagođavanja ponude i stvaranja bliže veze između prevozilaca i kupaca. Kao vodeća platforma Travelport već nekoliko godina nudi Rich Content and Branding koji koristi preko 270 avio kompanija. Pored toga, Rich Contant and Branding vrši distribuciju i 339 dodatnih usluga, kod 90 prevozilaca. Nova NDC funkcionalnost u okviru Travelport GDS-a veoma je slična Travelport API-ju koji je korišćen za povezivanje s 20 nisko budžetnih avio kompanija. 

U februaru 2018. Travelport je objavio svoj plan za seriju proizvoda kompatibilnih s NDC-om. Neposredno pre toga, u decembru 2017 godine, Travelport je postao prvi IATA sertifikovani agregator trećeg nivoa. Ovaj status je od suštinskog značaja za svaku organizaciju koja želi da obezbedi ključne funkcije za upravljanje ponudom i uređivanje sadržaja. U narednih nekoliko meseci, novu NDC funkcionalnost koristiće rastući broj avio kompanija i agencija u skladu s Travelportovim planom daljeg proširenja. Takođe, planirano je i dalje unapređenje drugih proizvoda uključujući i dodavanje NDC funkcionalnosti za onlajn prodaju u 2019. 

Obzirom da je u pitanju veoma kompleksna tehnologija, Travelport se obavezao na kontinuirani razvoj proizvoda, poštujući potrebe širokog spektra agencija i avio-kompanija širom sveta.

Gordon Vilson, predsednik i izvršni direktor Travelport-a, rekao je: "Ovo je istorijski orijentir za distribuciju sadržaja avio-kompanija. Zadovoljni smo što smo na čelu NDC ere. Implementacija je podrazumevala uključivanje ogromnog broja iskusnih profesionalaca, i želim da se zahvalim mojim kolegama u Travelportu kao i partnerima s kojima smo sarađivali. Što se tiče lansiranja NDC funkcionalnosti, smatram da smo još uvek na samom početku. Funkcionalnost će nastaviti da se razvija dok budemo prikupljali praktična iskustva kroz korišćenje. Mi o tome ne pričamo, ali stvarno smo radili puno i imamo NDC funkcionalnost u ruci. Pored toga, nastavljamo da nudimo i sveobuhvatnu globalnu platformu za prodaju turističkih usluga, sposobnu za brzo upravljanje ogromnom količinom podataka i sadržaja kojima opslužuje korisnike.“

Aleks Popović IATA viši potpredsednik za finansijske i usluge distribucije, prokomentarisao je: "Čestitamo Travelport-u što je kroz svoju platformu izvršio prvo knjiženje preko NDC-a. Ovo je značajan korak u novoj eri maloprodaje usluga avio kompanija. Radujemo se nastavku saradnje sa Travelportom, koji će u narednim mesecima i godinama razvijati nove NDC proizvode. "

Colin Boddi, Korporativni direktor agencije Meon Vallei Travel, dodao je: "Ponosni smo što smo postali prva agencija koja je obavila knjiženje preko NDC-a kroz GDS. Što se tiče novih tehnologija, uvek smo gledali u budućnost, a svakako nam je čast što smo izabrani da budemo partneri za ovaj istorijski trenutak. "

Kler Ozborn iz Travelporta (levo) s Keli Doerti iz Meon Valley Travel.

Vaš Travelport

Media

Travelport

Želite da saznate više o kompaniji Travelport? Kompletne informacije o kompaniji možete da pronađete na sledećem linku:

Travelpot press kit

Go to top